tisdag 27 november 2012

Lussebullar

Lussebullar
 
Idag har jag bakat lussebullar utan russin!
Jag har på  hackad mandel och pärlsocker istället.
har så svårt för russin som varit i ugnen!
Det är något med den konsistensen.
Men nu är dom nästan slut!
Så det blir nog baka en sats till Lussia igen.
 
 
Recept
Färdigt på: 2h 13 min
Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
1 g saffran (2 kuvert)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
Hackad mandel, pärlsocker
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

Gör så här!
Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper. Låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
Strö på mandeln och pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
LYCKA TILL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar