torsdag 3 oktober 2013

Blåbärsgifflar


Här hemma tycker dom om bullar med blåbär i! Och tjatat om det hela sommaren. Men bakningen har kommit lite i skymundan sen jag börjat jobba och stora sonen flyttat.Men nu ska det bli ändring på det! För hembakat slår allt.
Och blåbärsgifflar blev det...

Vetedeg1 pkt jäst för söta degar 
225 g smör 
5 dl röd mjölk 
1 tsk salt 
1.5 dl socker 
0.5 msk kardemummakärnor, mortlade 
1.3 l vetemjöl 
FyllningÄgg till pensling (och en nypa salt) 
Pärlsocker 
Fast blåbärssylt 

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält hälften av smöret, blanda i mjölken och den mortlade kardemumman och värm degvätskan till 37 grader.
  2. Rör ut jästen i litet av degvätskan och häll sedan i resten av vätskan. Tillsätt salt och socker samt hälften av mjölet och bearbeta degen, helst i hushållsassistent. Klicka sedan i resterande smör som då ska vara rumstempererat men inte smält.
  3. Tillsätt resten av mjölet men spara lite till utbakningen.
  4. Låt degen jäsa i 45 minuter eller till dubbel storlek. 
  5. Sätt ugnen på 250 grader. 
  6. Kavla ut till en cirkel som du sedan skär till 16-20 trekanter genom att korsa degplattan med en kniv, först i hälften, sedan i 4 delar osv.
  7. Tag varje trekant och klicka ut blåbärssylt på den bredare delen. Rulla sedan degbiten, från den breda sidan och mot toppen. Rulla den ganska så tajt så att inte sylten rinner ut.
  8. Lägg varje giffel med skarven nedåt och vinkla in ändarna något. Låt jäsa ca 25 min.
  9. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö lite strösocker på. Grädda mitt i ugnen i ca 5-9 minuter eller tills de fått fin färg.
  10. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar