Detta behövs:
150g Smör
5 dl Mjölk
50g Jäst
½ tsk Salt
1 dl Socker
2 tsk Kardemumma
2 st Ägg (ett ägg är till pensling)
ca 1,5l Vetemjöl
Fyllning:
Ca 400g Mandelmassa
3 dl Vispgrädde
Gör såhär:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till fingervärme.
Häll degspadet över jästen och rör till det är upplöst. Tillsätt saltet, sockret, kardemumman, ägget och det mesta av mjölet.
Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk ca 30-40 minuter.
Dela degen i 40 små delar. Rulla varje del till en bulle och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda på 225° i mitten av ugnen i 8 minuter. Låt svallna på galler under handduk.
Skär av ett lock på varje bulle och ta ur lite av inkråmet. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och ca ½ dl vispgrädde till önskad konsistens. Lägg en klick madelmasseröra i varje bulle och spritsa på vispad grädde. Skär locken i trekanter om du vill och lägg på dom. Pudra över lite florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar