Butterkaka
Idag har jag bakat från uppdraget hela sverige bakar!
Dom var riktigt roliga att baka.
Här är receptet:
Vetedeg
25gjäst
75gsmör
2dlmjölk
1tsk kardemummakärnor, stötta
0.25tsksalt
0.5dlsocker
1stägg
7dlvetemjöl
Kanelfyllning
75gsmör
2dlmjölk
1tsk kardemummakärnor, stötta
0.25tsksalt
0.5dlsocker
1stägg
7dlvetemjöl
Kanelfyllning
50gsmör
4msksocker
2tskmalen kanel
Marsánfyllning
4msksocker
2tskmalen kanel
Marsánfyllning
1dlkokt marsán- eller vaniljkräm
Pensling och glasyr
Pensling och glasyr
1st ägg
1dlflorsocker
1mskvatten
1dlflorsocker
1mskvatten
Gör så här
1. Vetedeg
Smula ner jästen i en degbunke.Smält smöret, tillsätt mjölken och värm degspadet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet.
2. Tillsätt resten av degspadet, kardemumma, salt, socker,ägg och till sist mjölet. Spara 1dl till utbakningen. Arbeta degen smidig.
3. Jäs vetedegen övertäckt ca 30 min. Förbered fyllningarna under tiden.
4. Fyllningar
Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst.
Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst.
5. Koka marsán- eller vaniljkrämen och låt den kallna.
6. Utbakning
Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank.
Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank.
7. Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred på kanelsmöret.
8. Rulla samman degen från långsidan.Skär rullen i ca 4 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
9. Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.
10. Gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm.
11. Pensla kakan väl med uppvispat ägg.
12. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, i ca 35 min. Ugnsvärme: 200 grader.
13. Låt kakan svalna. Lossa försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Glasera med florsockerglasyr (rör ut florsockret i vatten).
LYCKA TILL!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar