Idag blev det dom efterlängtade semlorna!
Tycker om när dom är små. Lagom bit! Kan ta två istället. ;-)
Receptet hittade jag på recept.nu
Ingredienser
50 g | smör |
---|---|
2,5 dl | mjölk |
25 g | jäst |
2 krm | salt |
0,75 dl | socker |
1 tsk | stött kardemumma |
1 st | ägg |
8 dl | vetemjöl |
Pensling
1 st | ägg, uppvispat |
---|
Fyllning
200 g | mandelmassa |
---|---|
1 dl | grädde |
3 dl | vispgrädde |
1 msk | florsocker |
Tillagning
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°.
2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och större delen av mjölet.
4. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut runda, släta små bullar.
6. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar och låt dem jäsa ca 30 minuter.
7. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter. Låt dem svalna på galler under en bakduk.
8. Skär ett lock i varje bulle.Eller klipp ut en trekant.
Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och grädde.
Fyll bullarna med blandningen.
9. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar