Äntligen var det säsong för semlor!
Vansinnigt gott!
Ingredienser
50 gram jäst
3 dl mjölk
75 gram smör
1 st ägg
0,5 dl strösocker
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
1 tsk hjorthornsalt
1 l vetemjöl
Pensla med
1 st ägg
Fyllning och garnering
200 gram mandelmassa
urskrapet från vetebullarna
6 msk vispgrädde
4 dl grädde
florsocker
Tillagning
40 minisemlor
1. Smält smöret och häll i mjölken, värm detta fingervarmt, 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och slå över degspadet. Rör tills all jäst
löst sig. Blanda i ägg och socker.
2. Tag ca 1 dl av mjölet och blanda med stött kardemumma, hjorthornssalt
och salt, häll i detta och fortsätt sedan med resten av mjölet.
Spar ca 1 deciliter mjöl till utbakningen av degen.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
4. Stjälp upp degen på mjölat bord och arbeta snabbt ihop den.
5. Dela i två lika stora bitar. Gör 20 små bollar av varje halva. Låt
dessa jäsa 30 minuter under bakduk på plåten.
6. Pensla med uppvispat ägg.
7. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 8 minuter.
8. Börja med att riva mandelmassan fint på rivjärn, skär sedan med
liten kniv loss ett trekantigt lock från varje bulle. Skrapa försiktigt ur
bullen så att fyllningen får plats. Blanda urskrapet med den rivna mandelmassan
och lite grädde.
9. Klicka med hjälp av två teskedar i fyllning i varje bulle. Vispa
grädden och spritsa den över bullarna, lägg på ”locket” och pudra över med florsocker.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar